Rabu, Ogos 04, 2004

Dari Zaiton ke Tiin

Setelah merancang behari-hari dengan beberapa kawan, akhirnya baru tadi aku dapat tengok teater Demi Zaiton, itupun cuma seorang diri! Sampai ada yang tarik muka. Ahh.. biarlah, perempuan ni nanti-nanti baik le tu.. walaupun tak dipujuk!

Bila dah datang sorang, aku bebas duduk mana saja. Sambil tunggu persembahan bermula aku cuma dapat dapat menikmati satu pertiga keseluruhan ruang pentas. Ringkas. Cuma ada lapan tunggul tempat duduk di tengah ruang, satu bangku kayu di belah kanan serta tong sampah disebelahnya. Sambil tu belek-belek buku cenderamata. Bayu Utomo sebagai pereka setnya! Tumpuan kembali ke ruang pentas. Memang rasa tak sabar nak tengok hasil kerja Bayu kali ni selepas kagum dengan kreativitinya sebelum ini.. aku memang tak sabar nak tengok lebih-lebih lagi lepas dia baru kawin ni.haha. Bila tirai dah dibuka... kagum memang kagum.. memang teruja! Sebenarnya tak la gempak mana. Tapi hiasan gerbang dengan sayap dan matasatu itu mengagumkan aku betapa Bayu seorang pereka arca yang kreatif.

Tentang penceritaan teater ini memang dah menjadi trademark Cikgu Nordin Hassan sebagai penulis dan pengarahnya. Cerita nya distrukturkan dengan paduan (fusion) antara bahasa yang dilafazkan bersama apa yang tersirat, dan olahtubuh yang digerakkan bersama sub-teksnya. Cerita agak berat untuk dihayati kalau takde mood untuk berfikir atau semata-mata datang untuk berhibur. Jadi aku bukan orang yang layak untuk komen tentang cerita atau pengarahan.

Namun selain set, penataan cahaya lampu oleh Toemoe juga mengingatkan aku betapa berbakatnya tenaga muda ini. Cuma untuk beberapa babak dalam teater ini lampunya agak berterabur dan tidak fokus. Ini menyebabkan tumpuan penonton ke pentas juga terganggu. "Cikgu yang minta aku buat macam tu... biar nampak mengacau." Jelas Toemoe sejurus selepas show sewaktu aku bertanyakan hal ni.

Selain itu, mood aku untuk lebih menumpukan kepada pementasan seakan terbantut bila satu dua babak yang melibatkan korus membosankan. Gerak-gerak yang tidak banyak variasi dan mengambil masa yang lama membuatkan aku tahan menguap. (Kalau datang dengan member-member dah tentu aku tak segan silu menguap, tapi tadi aku diapit oleh dua orang awek yang ntah mana datangnya. Control le sekejap. haha.)

Dan akhirnya pementasan pun habis dengan penamat yang tiba-tiba.

Sewaktu melangkah keluar dari dewan, ada mamat ni bagi poster kat semua orang tentang show akan datang. Tapi bukan kat Auditorium DBKL tapi kat stor teater, DBP. Cerita 'Lembu' dan 'Matderihkolaperlih' oleh Nam'ron akan dipentaskan dari 7 ogos hingga 15 ogos jam 8.30 malam.

Alamak!! Lupa nak ambik nombor telephone awek tadi

Tiada ulasan: