Khamis, April 07, 2005

sekitar PeTA 2005

INTRO

PeTA 2005 belum habis lagi. tapi dah tiga persembahan sehingga malam tadi. dan aku nak komen sikit tentang teater-teater yang aku tengok.

KERETA KENCHANA

aku tidak kesempatan menonton teater ini. jadi tidak ada komen

ORANG KASAR TAPI JIWANG

dia memang kasar. masuk ke rumah orang walaupun kawan lama dalam keadaan marah-marah. marah sebab tak bayar hutang. ramai kawan-kawannya yang berhutang dengannya dulu mengelak dari membayarnya. sebab itu dia marah-marah.

set pentas yang cantik. cahaya lampu yang kemas.

karya rusia yang diterjemahkan oleh maestro teater - ahmad yatim dan pengarahnya adalah wan kenari. walaupun persembahan dalam bahasa melayu, masih dapat rasakan ia karya luar. tapi sayang, suasana english lebih dirasai, bukan rusia.

lakonan pelakon memang menjadi. terutama lakonan pelakon lelakinya. sayang tak cukup tinggi. lakonan pelakon perempuannya aku kurang setuju begitu. tapi masih logik dan sedar keadaan, cuma aku kurang setuju. dan suaranya masih tak keluar habis.

babak akhir pula tak kemas. pelakon lelaki tidak cukup romantis, mungkin kerana dia mahu kekal sebagai orang kasar. pelakon wanita pula kurang bijak. adegan malu tapi mahu yang cuba digambar amat-amat memualkan. sewaktu menghalau memang elok dengan kata-kata, tetapi bila mahu tak sesuai diluahkan dengan kata-kata. oleh babak itu kurang bijak dan tidak kemas.

bagaimanapun secara keseluruhan, persembahan ini cemerlang. tahniah kepada para pelakon dan pengarah

SELAMAT MALAM MAMA, SAYA MAHU TIDUR

antara persembahan teater yang boleh dikategorikan sebagai teater berat. Amat tidak sesuai bagi orang yang pertama kali menonton teater. Saya yang selalu menonton teater pun hampir tertidur, inikan pula bagi orang yang pertama kali! Maaf Ida, lain kali kita menonton cerita lain ya.

Selain isu yang perlu dikupas sendiri oleh penonton, jukstaposisi pula tidak ditonjolkan dengan jelas oleh pelakon. Bagaimanapun lakonan pelakon baik dan perlu diperbaiki, terutama 'Mama' yang kelihatan seperti menghafal skrip. Memek muka ok cuma lontaran kata-kata yang sedikit menganggu persembahan.

keseluruhannya baik dan perlu dibaiki. dan tahniah kepada kepada para pelakon, pengarah dan sinografer.

OUTRO
masih ada empat lagi persembahan. yang berkesempatan sila menonton.

Tiada ulasan: