Rabu, Mac 15, 2006

Es Pi Em

Hari Jumaat

Kak Wati: Tak sabar betul tunggu Isnin ni. Anak akak tu haa.. SPM tahun lepas. Dia tu memang bijak budaknya. Umur belum cukup setahun dulu dia dah pandai berjalan. Dua setengah tahun dah petah bercakap. Tak tau la kenapa sekolah asrama penuh tak nak ambik dia. MRSM pun tak dapat. Sekolah-sekolah ni bukannya tau apa sangat pasal potensi anak kakak ni. Universiti mesti beratur nak ambik anak kakak ni nanti dengan result dia yang hebat tu .. Tak sabar sungguh ....

Faizal: Ooooo... Bijak ye anak kakak ...

Mrs. Lee: Ya la .. very clever boy! I also got one son he took SPM last year. He's smart also, but haiya very difficult la to get public university ... you ah bumi senang la to get in ...

Faizal: Eh apa pulak Mrs. Lee ... sekarang mana ada kuota lagi .. now everything ikut apa tu? meritokrasi? metrokasi?

Kak Wati: meritokulasi la ...

Faizal: haa .. ya, meritokulasi... bijak kak wati ni. patut la anak kakak pun bijak ...

Mrs. Lee: is it? But why ah still susah one to get in public U? still not many non-bumi inside...

Faizal: Eh dah pukul 430 la .. 30 minit je lagi balik. Saya nak pegi kemas barang ok? Jumpa next week!

Kak Wati/ Mrs. Lee pun turut bersurai ....

Hari Isnin

Faizal: Haa kak Wati, macamana result SPM anak akak?

Kak Wati: Hm? SPM? bila pulak akak cakap ada anak ambik SPM? Takde la .. eh akak busy ni. Nak buat kerja dulu ok?

Faizal: Haah la kak Wati ... banyak sangat A la tu ...

6 ulasan:

Fakrul berkata...

Ada apa dengan "A"? Ada budak dapat A yang berderet, lepas tu dapat biasiswa. Habis belajar, terikat untuk bekerja di tempat itu saja...sampai ke tua. Sikit punya merana! Biar kurang "A", asal bersemangat waja. Biasanya yg sibuk nak lebih "A" ni bukannya siapa2, tapi ibu bapa. Suruh saja ibu bapa yang ambil periksa. Tengok...macam mana?

pnin berkata...

yeszzzaaa!! tepat sekali! Lebih menyedihkan apabila ada yang terlampau taksub dengan keputusan spm bagaikan ia adalah perkara hidup atau mati. Sangat menyedihkan!

Ann berkata...

i beg to differ. pernah dgr satisfaction? 'A' for own satisfaction. I believe some are like that. I believe I myself are like that.

pnin berkata...

agree, ann ... but personal satisfaction often preceeds by great expectations, from everyone.. i think the students should be advised to handle pressure and failure as well. then no one will jump into conclusion (or out of the school building for that matter)when he/she finds out that he/she has one A less than the jiran's kid next door ...

Fakrul berkata...

Its okay Ann, if the 'A' is for personal satisfaction....meaning the child do it for him/herself...but unfortunately, most of the time...it's for 'mama' or 'papa'. Nanti apa orang kata kalau anak kita 'A'nya kurang dari jiran sebelah. Selalunya 'expectation' mak bapak yg tinggi sangat. Anak jiran saya kena pukul dengan ayahnya kerana dia dapat 8 'A'dalam ujian SPM. Abang dia dapat 11 'A' tahun sebelumnya. Sungguh malang bagi budak itu.

Ann berkata...

own satisfaction yang memakan diri.