Selasa, September 23, 2008

JIBUNSYI : Anak Mamak 4

Faisal melangkah lemah ke bilik yang menempatkan barang-barang yang sebentar tadi. Di dalamnya terdapat sepuluh buah katil bertingkat dan setiap seorang sebuah almari untuk mereka menyimpan barang-barang dan pakaian mereka.

Faisal buntu. Tidak tahu apa yang harus dilakukan. Kelihatan beberapa penghuni di bilik tersebut sedang mengemas barangan mereka ke dalam almari. Masih ada juga seorang dua ibubapa yang mengemaskan almari anak-anak mereka.

Faisal termenung lagi. Lama. Teringat Faisal pada emaknya yang menguruskan segala keperluannya selama ini. Membasuh baju, mengosok dan melipat. Wlaupun bukannya dia tidak pernaj buat sendiri, tetapi terlalu jarang sekali. Kalau pun tidak emaknya yang lakukan, masih ada kak aisyah yang akan menyediakannya.

Tiba-tiba badannya dipegang seseorang. “Adik, tak kemas barang-barang lagi ke?” Tanya seorang pelajar lama mungkin, fikir Faisal

“Nama saya Mamat. Adik boleh panggil saya Abang Mat.” Faisal hanya menganggukkan kepala.

“Abang ketua bilik ni. Kalau adik ada apa-apa masalah boleh cari abang.” Faisal hanya membiarkan Abang Mat bercakap seorang diri. Sebenarnya Faisal sendiri tak tau nak bercakap apa-apa kerana persoalan Abang Mat yang mula-mula pun belum dijawab olehnya sedangkan Abang Mat terus memperkenalkan dirinya.

“Katil abang di tepi tingkap tingkat atas. Adik kat asrama ni kena cepat tau. Semuanya ada jadual dan perlu dilakukan mengikut masa. Sekarang adik kemas dulu, kemudian rehat. Sekejap lagi kena pergi surau untuk solat asar.”

Abang Mat bangun meninggalkan Faisal seorang diri semula. Faisal hairan kenapa Abang Mat tidak bertanyakan namanya dan tidak bertanyakan tentang dirinya. Apakah semua orang termasuk Abang Mat tidak berminat untuk berkawan dengannya? Sehingga namanya pun tidak ditanya.

“Abang Mat, dia tu Melayu ke Keling?”

Tiba-tiba Faisal terdengar soalan yang ditanya oleh salah seorang pelajar yang berbaring di katil yang terletak selang beberapa dari katilnya.

“Nanti sessi taaruf nanti kita boleh berkenalan dengan lebih nanti,” jawab Abang Mat sambil memandang kepada Faisal. Jelas tergambar di raut wajah Abnag Mat yang penuh serba salah. Namun saya melemparkan senyuman kepada Abang Mat.

Bagi Faisal, ini adalah perkara biasa. Sejak dari kecil lagi dia dan adik-adik sering diejek dan dianggap sebagai orang India.

Faisal mula mengemaskan pakaiannya ke dalam almari. Selepas dia memunggah semua pakaian di dalam begnya, dia mula mengemas katil dengan menghamparkan cadar yang diperolehi semasa pendaftaran tadi.

Selesai mengemas, Faisal berehat dengan merebahkan badannya di katil. Pelajar-pelajar lain juga lakukan perkara yang sama. Ibubapa pelajar-pelajar lain juga sudah balik. Faisal ambil peluang untuk melelapkan matanya. Dia berasa gembira kerana ketika di rumah, sebenarnya dia jarang mendapat peluang untuk tidur siang. Ini adalah kerana atta atau mak akan menyuruhnya membantu di kedai.

Tiba azan asar berkumandang, Faisal terjaga. Ada seorang pelajar lama mengetuk pintu dari bilik ke bilik untuk mengajak pelajar-pelajar ke surau. Dan Faisal menyertai pelajar-pelajar lain bersama-sama ke surau.

Selepas menunaikan solat asar di surau, pelajar-pelajar ke melangkah ke dewan makan pula. Mereka menjamu minum petang di sana dan menu untuk hari itu adalah kuih karipap dan air kopi. Tidak ketinggalan, Faisal juga beratur untuk mengambil makanan.

Selepas minum petang, sebenarnya adalah aktiviti bebas. Ramai yang memilih untuk beriadah di padang. Namun Faisal lihat masih ramai sepertinya. Hanyaduduk sambil memerhatikan pelajar-pelajar lain. Ada juga yang saling berkenalan.

Faisal mula terasa sedih dan sepi. Tidak ramai yang mahu menegurnya. Masing-masing hanya melemparkan senyuman. Dia sendiri masih malu-malu dan takut untuk mula memulakan teguran.

Malam itu semua penghuni asrama lelaki diminta berkumpul di surau.

Tiada ulasan: